Як запобігти домашньому насильству та залишатись у злагоді з близькими

27 Лютого 2023 р.
Ми підібрали декілька порад, як залишатися поруч і зберегти здорове спілкування.

Стрес впливає на вас і вашу родину, адже кожна людина по-своєму реагує на тривожні події, невідомість та страх. У когось це проявляється у віддаленості та замкнутості, а в когось спілкування може стати більш агресивним. Через це стосунки можуть псуватися і подеколи доходити до домашнього насильства.

 

Ми підібрали декілька порад, як залишатися поруч і зберегти здорове спілкування.

 

- Уникайте спілкування в тоні звинувачення. Говоріть про свої почуття та переживання через «я-повідомлення». Фрази, які починаються з докору, викликають бажання захищатись. У такий момент складно почути партнера/-ку та його/її бажання. Намагайтесь казати про свої переживання та відчуття. Навчайтеся разом та намагайтесь слухати одне одного.

 

- Людина, що поруч із вами – не ворог. Важливо об’єднатися і спробувати подолати цей період разом.

 

- Важливо зменшувати тривогу разом. Якщо партнер чи партнерка занадто хвилюється, варто приділити йому більше уваги і визначити дії, які допоможуть знизити рівень тривоги.

 

- Психологічна стійкість – у силі стосунків. Важливо підтримувати, вчитися розуміти кордони та потреби партнера/-ки.

 

Бережіть моральні сили й намагайтеся не витрачати їх намарно. Не знецінюйте почуття співрозмовника/-ці, але й дослухайтеся до власних емоцій. Якщо ви відчуваєте, що у вашій родині все ж назріває серйозний конфлікт, не соромтеся звернутися по допомогу.

 

European Union in Ukraine