Від онлайн проєктів до лекцій і арт-терапії: які мрії вдалося реалізувати за допомогою Банку ідей 2021

16 Червня 2022 р.
Минулоріч 7 громадських організацій отримали можливість реалізувати свої проєкти в межах “Банку ідей: втілюй свої мрії”. Сім інноваційних заходів, ютуб-проєктів та подкастів побачили світ завдяки безкоштовній онлайн-школі та можливості подати свою ідею на грант. 

Хочемо докладніше розповісти про кожен із проєктів, які увійшли до листа переможців та отримали гранти на свою діяльність.

1. "Громадянська освіта для дітей "Я-країна" від платформи «Час громад». 



У межах проєкту представники платформи провели зустрічі з школярами трьох шкіл Львова, під час яких ознайомили молодь з інструментами громадської участі. І  найважливіше - зіграли та обговорили демо-версію гри «Я-країна», щоб краще зрозуміти потреби учнів, почути, що подобається, які елементи запрості чи заскладні для розуміння та потребують заміни та сформували подальший напрямок розвитку гри. 

Використання онлайн-симуляційної гри “Я – країна" дозволяє в легкій ігровій формі ознайомити молодь з інструментами впливу дітей та молоді на владу, а також за допомогою конкретних прикладів та завдань показує ефективність використання інструментів для вирішення питань, що цікавлять обрану цільову аудиторію. 

2. "YouTube-проєкт Lviv Online Lab" від МГО «Відкрита лабораторія»


Lviv Online Lab - це освітні відео для усіх, хто цікавиться наукою. Ці ролики можна використовувати як навчальний матеріал на уроках, так і просто для того, аби глибше зрозуміти те чи інше наукове явище. Автори цих відео запрошують експериментувати та досліджувати з ними на каналі: https://www.youtube.com/c/LvivOpenLab

 

3. Проєкт "#НеМовчи" від ГО "Львівський Молодіжний Клуб"


У рамках цього проєкту молодь навчала інших молодих людей розпізнавати ситуації насильства та алгоритми того, що робити в ситуаціях, де вони будуть свідками насильства. 

Зокрема, вони провели круглий стіл з представленням серії заходів, тренінги про насильство та протидію йому, зокрема про фізичне, психологічне, економічне, сексуальне насильство, а також тренінг про моббінг. 

 

4. Подкаст-проєкт «Загугли свій діагноз" від ГО «Медичне Братство»


Кожен із нас хоча б раз стикався із симптомами якогось ніби відомого захворювання. І, звісно ж, одразу звертаємося куди? «Гугл знає все» — це непрописана істина. Справді, навіщо лікар, якщо є інтернет?  Дуже часто це «гугління» заганяє нас у глухий кут, і ми йдемо шукати місце на цвинтарі, бо знаходимо щось невиліковне та смертельне.

Тому «Загугли свій діагноз» - це подкаст, де відповідають на дуже (і не дуже) дурнуваті запитання з інтернету разом із відповідним лікарем-експертом”.

 

Слухати подкаст тут:https://pod.link/zaGoogly 

5. YouTube-проєкт "І те, і се" про креативні новини від МГО “Пікс Лаб”


З розвитком україномовного YouTube зʼявилися ніші, які необхідно заповнювати якісним продуктом, щоб зменшити кількість споживання серед молоді та підлітків російського контенту. Автори цього проєкту погортали дослідження, що ж там дивляться за контент українці, і побачили, що популярні новини більше про політику, фільми, але дуже складно знайти інформацію про новини з гумором в креативних сферах. Дивитись новини в креативній сфері тут: https://www.youtube.com/channel/UCRct7x5CZQLqAC4YpxRsSWQ/featured 

6. "Арт-терапія для молоді з інвалідністю" від Навчально-реабілітаційного центру "Джерело"


У цьому надзвичайно корисному проєкті взяли участь 10 молодих осіб з інвалідністю.  Організатори цієї ініціативи впевнені, що під час занять з арт-терапії  молода людина вивільняє емоції, енергетичні приховані ресурси, через творчість виявляється те, що справді хвилює. Не важливий  кінцевий результат, головне процес, що є великою та потужною терапією.

 

7. Серія лекцій «EcoHome» про екологію від Української спілки молодих географів


EcoHome - це захід, спрямований на екологічну освіту для підлітків і дорослих. Головною темою для дискусій з підлітками було сортування сміття. Екологи, представники Львівської міської ради, викладачі ЛНУ ім. Івана Франка розповідали лекції та проводили онлайн дискусії на теми, які є надзвичайно важливими, хоч часто про них і не думаєш. Наприклад, як поводитись із відходами та в чому проблема роздільного сортування;  які глобальні зміни клімату та до чого тут декарбонізація; чи чому розвиток екологічної інфраструктури населеного пункту є важливим.





 

Знову вітаємо успішну молодь з реалізацією проєктів та бажаємо успіху в цьогорічному Банку ідей 2.0: MOLO, дій! Гайда діяти разом!