В Україні виміряють щастя молоді

28 Жовтня 2021 р.
Дев’ять українських міст запроваджують у себе Муніципальний Індекс Благополуччя Молоді. Цей інструмент дозволить побачити нагальні потреби молодих людей, підвищити якість їх життя і попередити трудову міграцію з України.

Дев’ять українських міст запроваджують у себе Муніципальний Індекс Благополуччя Молоді. Цей інструмент дозволить побачити нагальні потреби молодих людей, підвищити якість їх життя і попередити трудову міграцію з України.

Що думає українська молодь про участь у виборах? Наскільки вона задоволена своїм доходом? А безпекою в місті? Відтепер відповіді на ці запитання шукатимуть не тільки журналісти й громадські активісти, але й сама міська влада. В Україні запущено Муніципальний Індекс Благополуччя Молоді (МІБМ) – інструмент, який оцінює стан справ у семи сферах життя молоді. Йдеться про охорону здоров’я, освіту, участь у громадському та політичному житті, економічні можливості, інформаційні та комунікаційні технології, безпеку та відчуття захищеності життя.

Фактично, від оцінки молоді свого благополуччя та перспектив в Україні залежить масштаб трудової міграції як з конкретних міст, так і з країни загалом. Досі подібні дослідження відбувалися на національному рівні. Однак вони не давали цілісної картини того, як розвиваються і почуваються молоді люди в конкретних містах. Новий інструмент виправить цю ситуацію. Він допоможе побачити “вузькі місця” молодіжної політики і що потребує змін перш за все. За словами заступника міністра молоді та спорту України Олександра Яреми, Муніципальний Індекс Благополуччя Молоді – “шанс для молоді бути почутими, а для місцевої влади – налагодити з нею діалог”.

Як виміряти благополуччя молоді? Міська рада має необхідну статистику по семи аспектах, передбачених МІБМ: рівень смертності, підліткової вагітності, поширеності ВІЛ тощо. Далі підкріплює дані онлайн-опитуванням молодих людей та оцінками експертів. Так муніципалітет отримує повну картину і чітко бачить наскільки добре працює молодіжна політика в місті і що можна зробити для підвищення рівня щастя молоді.

Минулого року інструмент уже тестували у Кременчуці. Місто отримало показник 0,69 з 1. Найвище молодь оцінила рівень освіти та інформаційних технологій. А найгіршим виявилося відчуття безпеки в місті та захищеності життя. На найнижчу оцінку міська влада відреагувала – покращила освітлення вулиць та організувала велопатрулювання мікрорайонів. Зараз у Кременчуці готуються до повторного розрахунку Індексу. “Нам цікаво порівняти результати і побачити чи молодь помітила зміни в місті”, – каже Ольга Усанова, заступниця мера міста.

Базуючись на міжнародній методиці Глобального Індексу Благополуччя Молоді, МІБМ розробили фахівці Фонду ООН у галузі народонаселення й Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України. Вони ж і допомагають впроваджувати МІБМ на місцях. Для молоді, яка візьме участь в опитуванні, передбачили бонуси. Це бали, які можна обміняти на знижки в магазинах бізнес-партнерів. “Бізнесу має бути цікаво долучитися до Індексу, адже це дає можливість бути соціально відповідальними та розширити їхню клієнтську базу на місцевому рівні”, – запевняє Юлія Новак, радниця з питань молоді та ВІЛ Фонду ООН у галузі народонаселення.

В Глобальному Індексі Розвитку Молоді, який включає 183 країни, українці отримали середнє значення – 0,583. Востаннє цей індекс було розраховано три роки тому. Із новим інструментом Україні не доведеться знову чекати на дорогі міжнародні дослідження. Кожне українське місто може виміряти МІБМ, заручившись підтримкою розробників. Щоб стати містом-учасником або бізнес-партнером МІБМ, Фонд ООН у галузі народонаселення радить звертатися до них напряму. Обрахунки Індексу будуть доступні вже восени. Вони покажуть в якому українському місті живе найщасливіша молодь і де чого бракує для повного щастя.