Твої хвилювання – Не дрібниці: UNFPA запустив платформу психологічної підтримки для підлітків

12 Серпня 2022 р.
Представництво Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні за підтримки уряду Великої Британії перезапустили підлітковий проєкт «Не дрібниці у стосунках», розширивши його тематики та платформи. Реалізували ідею креативна агенція ISD Group у співпраці з МГО «Молодвіж».

Відтепер, окрім теми здорових і токсичних стосунків, у проєкті говоритимуть про емоції, почуття та переживання, які спричинила або загострила війна.

«Не дрібниці – це проєкт про емоції та почуття, які охоплюють і пригнічують підлітків через переїзд в іншу країну, через сум за друзями, через постійні переживання за власне життя і життя рідних. Ми говоримо, що будь-які зміни в емоційному стані через непростий час не варто знецінювати, замовчувати або ігнорувати. А ресурси проєкту допоможуть зрозуміти ці емоції та знайти їм вихід», – каже координаторка проєкту UNFPA, Надія Ковалевич.

 

Раніше основним майданчиком проєкту «Не дрібниці» був Instagram, він допомагав молоді розпізнавати психологічне насильство та будувати здорові стосунки. Тепер до нього додався сайт та чат-бот, що допоможуть підліткам розібратися у своїх переживаннях. За допомогою чат-боту, який розробляли з психологинею партнера проєкту МГО «Молодвіж», можна пройти попередній чек-ап свого емоційного стану та визначитись із проблемою, яка хвилює. Далі бот запропонує корисні матеріали по темі або ж сесію з психологом/-инею – вона пройде прямо тут, у форматі листування у чаті, є безкоштовною та анонімною. 

«Психологічний добробут у час війни є надзвичайно крихким. Саме тому вкрай важливо опановувати навички емоційної регуляції, профілактики та подолання стресу, плекати в собі психологічну пружність, резилієнтність. Підлітки, які зазнали впливу війни, вразливі, у них вищий ризик розвитку депресії, тривожності, розладів адаптації, зокрема ПТСР. Це, у свою чергу, негативно впливає як на стосунки з власним «Я», так і на взаємини з близькими. Підтримка ментального здоров’я, безумовно, відіграє важливу роль у запобіганні насильницьких стосунків», – каже старша психологиня проєкту, Дана Яковенко.

 

Окремий компонент проєкту – освітній. Прямо у чат-боті є вправи на заспокоєння, що допоможуть впорядкувати думки, в Інстаграмі – регулярні прямі ефіри з психологами/-инями, які знайомі підліткам, і на теми, що хвилюють. А замість довгих лонгрідів на сайті – картки-гайди, які просто і цікаво розкривають важливі питання.

«Підлітковий вік – це той момент, коли всі проблеми множаться на 2, бо ти ще формуєшся як особистість і не завжди знаєш, як тобі реагувати й поратися з емоціями. Дорослі кажуть «та це ж дрібниці!», а для тебе це НЕ дрібниці. Ми погралися з цим стейтментом в айдентиці: є загальне рекламне правило не вживати частинку «не», а ми зробили навпаки – підкреслюємо її, обводимо і всіляко на ній акцентуємо. Демонстративно навпаки, як роблять це й самі підлітки. Та сама підлітковість і у форматах: чат-бот та онлайн-консультації замість офлайну, зрозумілі картки інстаграмного формату, а не статті. Щоб у будь-який момент і будь-де можна було отримати допомогу” – розповіла Юлія Івакіна, копірайтерка ISD Group – креативної агенції, що відповідала за релонч проєкту та займалася розробкою нової айдентики, сайту і чат-боту.

 

Cторінки проєкту:
Веб сайт https://www.notrivia.com.ua/

Instagram https://www.instagram.com/no_trivia_/

Telegram-bot https://t.me/no_trivia_bot

 

Проєкт «Не дрібниці» втілюється UNFPA у співпраці з МГО «Молодвіж» у межах проєкту UNFPA «EMBRACE: Посилення національних і регіональних механізмів побудови адаптивної, підзвітної та економічно ефективної системи протидії та запобігання гендерно зумовленому насильству» за фінансової підтримки уряду Великої Британії.