Подкаст «У molo є питання» / 2 сезон, 9 епізод

29 Березня 2023 р.
Зараз ми розуміємо, що молодь – це найбільш суб’єктна група в Україні. З першого сезону подкасту ми зафіксували, що ми не втрачене покоління, ми - віднайдений сенс цього світу. Молодь здатна шукати та знаходити розуміння речей, чинити мудро та нестандартно. Моло має питання і дає на них відповіді. Уже зараз тисячі молодих людей об’єднані в громадські спільноти, якраз ті, які формують нашу національну ідентичність, які мають в собі суспільний клей, які закладають підвалини нашого суспільного договору. І є люди, які створюють, формують та розвивають ці спільноти, які є драйверами позитивних змін. Тому в другому сезоні ми поговоримо з ними.

Зараз ми розуміємо, що молодь - це найбільш суб’єктна група в Україні. З першого сезону подкасту ми зафіксували, що ми не втрачене покоління, ми - віднайдений сенс цього світу. Молодь здатна шукати та знаходити розуміння речей, чинити мудро та нестандартно. Моло має питання і дає на них відповіді.

 

Уже зараз тисячі молодих людей об’єднані в громадські спільноти, якраз ті, які формують нашу національну ідентичність, які мають в собі суспільний клей, які закладають підвалини нашого суспільного договору. І є люди, які створюють, формують та розвивають ці спільноти, які є драйверами позитивних змін. Тому в цьому сезоні ми хочемо поговорити з ними.

 

🎧Слухайте на платформах:

Apple Podcasts: https://apple.co/3xFofKl 

Google Podcasts: https://bit.ly/3YwGwFf 

Spotify: https://spoti.fi/3IoHpKq 

SoundCloud: https://bit.ly/3YPYkeh 

MEGOGO Audio: https://bit.ly/39YAyJi

 

Подкаст "У molo є питання" реалізовується МолоДвіж Центр. Львів / MoloDvizh Center. Lviv у співпраці з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні. 

У нашому матеріалі стисло переповідаємо дев’ятий епізод другого сезону подкасту, у якому Олег Малець говорить з Юлією Мархель про молодіжних екоактивізм та зокрема про рух “Let’s do it, Ukraine”, мотивацію бути екосвідомим/екосвідомою та волонтерів цього руху.

 

Що таке «Let’s do it, Ukraine»?

Міжнародний рух «Let’s Do It World» - наразі найбільш швидко росте в світі за рейтингом ООН. Цей рух є офіційним партнером ООН в еко-програмах. «Let’s do it, Ukraine» - його частина, яка вже давненько діє на території України. Основна місія – сформувати культуру правильного поводження з відходами, дбайливого ставлення до довкілля і зменшити свій негативний вплив на навколишнє середовище.

 

Який шлях пройшов рух «Let’s do it, Ukraine» з 24.02.2022?

Змінився спіч, поклик до світу. Зараз ми закликаємо всіх до об’єднання для того, щоб збалансувати, реконструювати екосистему світу через річний екоцид в Україні. Це неймовірно великі наслідки для екосистеми України та світу. Вмирають люди, тварини, забруднюється земля, це все потрапляє в Чорне море і світовий океан. Можливо, нас не стане сьогодні чи завтра, але світу це ще розгрібати 50, а то й 100 років.

 

Чи існують зараз місії, які міжнародні організації впроваджують в Україні саме в контексті екології?

Це зараз формується на рівні держави. Я, як представниця громадської організації, не можу піти вперед раніше, ніж вони. Зараз проводяться дослідження, фіксації і збирання міжнародного досвіду про те, як нам це все стабілізувати, реконструювати і подолати.

Якщо брати «Let’s do it, Ukraine», на 2023 рік ми плануємо наші екологічні активності. Всі вони обов’язково будуть. Зараз вона має два напрямки: екологічний і гуманітарний. Рух «Let’s do it, Ukraine SOS» став однією з найпотужніших гуманітарних місій України, бо об’єднав понад 10 000 волонтерів, які щодня допомагали цивільним, залучили величезну кількість гуманітарної допомоги в Україні та закордоном і допомогли понад 1 млн 100 тис. українцям. Також ми звернулися до всіх наших міжнародних колег, партнерів в різних країнах, які почали допомагати кожен у межах своїх компетенцій.

 

Наскільки велика команда «Let’s do it, Ukraine» і як відбувається координація та інші операційні процеси?

У нас є національна команда - менеджерський склад, який керує процесом. Також є координатори обласні, регіональні, локальні та координатори міст. У рамках децентралізації ми можемо зробити суттєві зміни в програми. Команда постійно відкрита і в пошуках нових людей.

Найцінніше в «Let’s do it, Ukraine» - це люди, які об’єднані в найбільший рух України, які не шукають причини, а в пошуках можливостей.

 

Який умовний портрет ваших волонтерів, волонтерок та вашої широкої команди? Хто ці люди?

Середній вік наших активістів й активісток – від 16 до 23 років. Це наймолодша команда в світі з усіх команд, які я знаю. Усі ці люди абсолютно різні, але вони професіонали. Також у них відмінна мотивація: хтось прийшов рятувати планету, хтось за новими навичками, хтось мотивується класними подіями і двіжом, який тут весь час відбувається. Є люди, які мотивуються досягненнями, бо кожен внесок в Україні зараз дуже цінується. Ми відкриті до всіх. Молодь – це стан душі. Якщо ти ще молодь - тобі до нас.

 

Яка твоя мотивація залишатись в цій тусовці?

Усі 20 років в мене одна мотивація і вона не змінюється. Я мрію полетіти в космос. Це одна з моїх трьох дитячих мрій, які ще досі не збулися. Заради цього я готова ще мільярди людей об’єднати на планеті і врятувати її, щоб коли я полечу в космос, подивитись, яка вона прекрасна зовні.

 

Які організаційні, корпоративні чи культурні моменти не дають команді вигоріти чи здатися?

2022 рік мене навчив, що нема вигорання. Це звичайна потреба планової відпустки. Усі, хто займаються соціальною активністю, готуються до подій впродовж тижня, а на вихідних проводять ці заходи. І вони навіть не встигають відпочити. Треба завжди ділити кордони і йти в заслужену відпустку. Тому в «Let’s do it, Ukraine» в 2023 році будуть офіційні канікули.

 

Чи ведеться робота та взаємодія з українцями, які є за кордоном?

Так. По-перше, частина лідерів є за кордоном. Тож, українці закордоном досить активно беруть участь в наших проектах. Наприклад, одна дівчина - координаторка, виїхала зі своїми дітьми закордон. У місцевій школі її діти організували акцію до Всесвітнього дня прибирання. Всесвітній день прибирання в 2022 році став історичною подією. Це було щось більше, ніж просто прибирання. Ніби маленькі українські міста позбирались по всьому світу.

 

Які зараз побутують червоні лінії, обмеження в роботі, цінностях, позиціонуваннях «Let’s do it, Ukraine»?

Ми аполітичні та арелігійні. Були і залишимось. Але не забуваймо, що мер, президент, голова військової адміністрації – це не політики, а виконавці.

 

Який ваш маніфест цьому світу?

Ми кричимо про те, що не треба додаткової мотивації, такої як війна, щоб жити екологічно відповідально і зменшувати свій негативний вплив на навколишнє середовище. Для цього достатньо зранку прокинутись і почати робити елементарні речі. Почніть з чогось і ви будете шоковані. Це зекономить не лише ресурси планети Земля. Це зекономить ваші ресурси.