Подкаст «У molo є питання» / 2 сезон, 7 епізод

29 Березня 2023 р.
Зараз ми розуміємо, що молодь – це найбільш суб’єктна група в Україні. З першого сезону подкасту ми зафіксували, що ми не втрачене покоління, ми - віднайдений сенс цього світу. Молодь здатна шукати та знаходити розуміння речей, чинити мудро та нестандартно. Моло має питання і дає на них відповіді. Уже зараз тисячі молодих людей об’єднані в громадські спільноти, якраз ті, які формують нашу національну ідентичність, які мають в собі суспільний клей, які закладають підвалини нашого суспільного договору. І є люди, які створюють, формують та розвивають ці спільноти, які є драйверами позитивних змін. Тому в другому сезоні ми поговоримо з ними.

Зараз ми розуміємо, що молодь - це найбільш суб’єктна група в Україні. З першого сезону подкасту ми зафіксували, що ми не втрачене покоління, ми - віднайдений сенс цього світу. Молодь здатна шукати та знаходити розуміння речей, чинити мудро та нестандартно. Моло має питання і дає на них відповіді.

 

Уже зараз тисячі молодих людей об’єднані в громадські спільноти, якраз ті, які формують нашу національну ідентичність, які мають в собі суспільний клей, які закладають підвалини нашого суспільного договору. І є люди, які створюють, формують та розвивають ці спільноти, які є драйверами позитивних змін. Тому в другому сезоні ми  говоримо з ними.

 

🎧Слухайте на платформах:

Apple Podcasts: https://apple.co/3D0kC4r 

Google Podcasts: https://bit.ly/3XM4Nqh 

Spotify: https://spoti.fi/3ZO3loP 

SoundCloud: https://bit.ly/3D0erxh 

MEGOGO Audio: https://bit.ly/39YAyJi 

 

Подкаст "У molo є питання" реалізовується МолоДвіж Центр. Львів / MoloDvizh Center. Lviv у співпраці з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні. 

У нашому матеріалі стисло переповідаємо сьомий епізод другого сезону подкасту, у якому організатори й організаторки Молодвіжу Роман Цудний, Юлія Мартинюк і Мар’ян Пусак розповідають про місію заходу, портрет молодвіжної людини та майбутнє івенту. 

 

Що таке «Молодвіж»?

Молодвіж – це щорічний захід, який почався 5 років тому, як всеукраїнський форум молодіжної столиці України. Це захід, який дає організаторам дуже великий життєвий досвід в усіх сферах. Є відвідувачі заходу, які не отримують капітальний досвід, але вони отримують однодумців і знайомство з мудрими людьми, яких ми запрошуємо.

Молодвіж – це один з небагатьох молодіжних заходів чи проектів, який робиться по методичці партисипації, залучення і участі молоді. Є команда МолодвіжЦентру. Львів, яка організовує захід, але крім них є ще n-нна кількість волонтерів, друзів, колег, амбасадорів, людей, які взаємодіють. Також відбувається залучення зовнішньої аудиторії через direct, опитувальники, телеграм-бот і т.д. Це і є ключ успіху Молодвіжу.

Молодвіж – це збіговисько зовсім різних людей. Це люди, які хочуть щось міняти, але не знають як це робити. Для цього є наше ком’юніті, де ми проговорюємо як міняти себе, людей і середовище. Це зазвичай дуже крейзі особи, з не менш крейзі ідеями, вар’яти, люди змін.

Молодвіж – це маленька школа життя. За короткий період підготовки і самого заходу ти розвиваєшся і навчаєшся стільки, що це неможливо передати. До Молодвіжу ти навіть уявити не міг, що в тебе є стільки навичок і стільки знань в голові.

 

Про що цей захід? Чому люди мають відвідати його?

Цей захід дає розуміння трендів, які зараз є в сфері молоді, як жити і що робити далі. Це networking, спілкування, класні люди поруч. Кожного року ми придумуємо щось, що актуально на той рік. Захід організовує львівська команда, але з метою об’єднання всієї України. Щороку є люди зі всіх областей. Ми даємо платформу, де б люди могли взаємодіяти.

Як і будь-який захід, Молодвіж включає в себе три аспекти: почути щось корисне, fun і networking. Fun на Молодвіжі – це завжди про правильні аналоги вечірнього життя молоді. Вечірка, концерти, стендапи, - тобто розважальні події, на які молодь ходить у вільний час.

У 2022 році ми хотіли трішки відійти від «fun», бо 24-годинний формат проведення був вже не доступний і ми розуміли, що людей потрібно наповнити цікавими і змістовними речима, які є актуальними в часі війни.

 

Який портрет молодвіжної людини?

Молодвіжна людина шукає себе в різних аспектах життя, приблизно знає чого хоче від нього, зокрема змін. Важливо, що вона готова реалізувати їх, продукує правильні речі і споживає правильний контент. Вона спілкується на серйозні теми, але є «вар’ят-вар’ятом». 

Ми перебуваємо в одній бульбашці, споживаємо схожий контент, але водночас ми всі мислимо дуже по-різному. Це про людей, які можуть сидіти безліч годин, обговорюючи одну тему з різних сторін і генеруючи все нові та нові ідеї.

 

Яка місія Молодвіжу?

Зараз це всеукраїнська платформа мережування молоді. Але нічого не стоїть на місці , ми думатимемо над новими моделями Молодвіжу.

 

Що ніколи собі не дозволить Молодвіж?

У політичній площині Молодвіж повинен завжди бути рівновіддаленим від будь-яких політичних партій чи проектів. Захід ніколи не буде розвертатися на 360° стосовно руху держави. Тобто, якщо держава має свій вектор руху, то Моловвіж рухатиметься тільки за ним, але показуючи і трасформуючи цей рух через призму своїх цінностей. Ми роздаємо Wi-Fi, ми – роутер, ми роздаємо цінності, а ви можете спостерігати, які саме ідеї ми культивуємо, і трансформувати їх на себе.

 

 Що об’єднує молодвіжних людей?

Я думаю, спільний знаменник команди – це дивні люди, які готові реалізовувати запит на зміни. Цих людей об’єднує якась спільна мета на благо свого життя і життя своїх друзів, колег, знайомих, міста і країни загалом. Схожі люди тягнуться один до одного і хочуть бути приналежними ком’юніті, до бренду.

 

Як ви бачите майбуття Молодвіжу? Що буде далі?

В 2023 році ми однозначно проведемо Молодвіж, за будь-яких умов, за будь-якої погоди. Нам це довели попередні роки. Яким він буде нам окреслять наступні кілька місяців, ситуація в державі і настрій молоді.

Молодвіж 2022 поставив дуже круту, високу планку. Молодвіж майбуття – це, мабуть, про постійне підвищення якості підходу до організації, потужності спікерів й спікерок, крутості форматів, розуміння потреб молоді і правильності наративів.

 

Який маніфест Молодвіжу?

Маніфест Молодвіжу – це складна субстанція, яка починає формуватися на самій події «Молодвіж». Для кожного заходу він є свій, але в кожному маніфесті мають бути спільні точки дотику. Ними є ціннісна парадигма любові до держави, саморозвитку, самовдосконалення, розуміння важливості себе в державі і пошук свого місця у суспільстві.