Подкаст «У molo є питання» / 2 сезон, 5 епізод

29 Березня 2023 р.
Зараз ми розуміємо, що молодь – це найбільш суб’єктна група в Україні. З першого сезону подкасту ми зафіксували, що ми не втрачене покоління, ми - віднайдений сенс цього світу. Молодь здатна шукати та знаходити розуміння речей, чинити мудро та нестандартно. Моло має питання і дає на них відповіді. Уже зараз тисячі молодих людей об’єднані в громадські спільноти, якраз ті, які формують нашу національну ідентичність, які мають в собі суспільний клей, які закладають підвалини нашого суспільного договору. І є люди, які створюють, формують та розвивають ці спільноти, які є драйверами позитивних змін. Тому в другому сезоні ми поговоримо з ними.

Зараз ми розуміємо, що молодь - це найбільш суб’єктна група в Україні. З першого сезону подкасту ми зафіксували, що ми не втрачене покоління, ми - віднайдений сенс цього світу. Молодь здатна шукати та знаходити розуміння речей, чинити мудро та нестандартно. Моло має питання і дає на них відповіді.

 

Уже зараз тисячі молодих людей об’єднані в громадські спільноти, якраз ті, які формують нашу національну ідентичність, які мають в собі суспільний клей, які закладають підвалини нашого суспільного договору. І є люди, які створюють, формують та розвивають ці спільноти, які є драйверами позитивних змін. Тому в цьому сезоні ми хочемо поговорити з ними.

 

🎧Слухайте на платформах:

Apple Podcasts: https://apple.co/3G9Gug0 

Google Podcasts: https://bit.ly/3hJe4jl 

Spotify: https://spoti.fi/3FId475 

SoundCloud: https://bit.ly/3hzGBrL 

MEGOGO Audio: https://bit.ly/39YAyJi

 

Подкаст "У molo є питання" реалізовується МолоДвіж Центр. Львів / MoloDvizh Center. Lviv у співпраці з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні. 

У нашому матеріалі стисло переповідаємо п’ятий епізод другого сезону подкасту, у якому йдеться про спільноту географів і їхні цінності, відмінність географів від туристів, відповідальність географічного ком’юніті у відбудові України.

 

Хто є членами й членкинями спільноти географів?

Інституційно виходить якась збірна солянка. Є спільнота географів на географічному факультеті ЛНУ, міжуніверситетські, міжміські, громадська організація «Українська спілка молодих географів», міжнародна «Європейська асоціація студентів та молодих географів» і багато інших організацій.

Географ – це не лише випускник або студент будь-якого географічного факультету України. Насправді, ти можеш бути просто мандрівником, а мандрівник – це географ.

Проте, майже кожен географ – мандрівник, але не кожен мандрівник може стати географом. Географ має внутрішні відчуття. Як ми казали деканові, треба бути трішки «алкогеографами», тобто п’яними від любові до географії. 

 

На яких цінностях стоїть спільнота географів? Що є базою географа?

База географа – це активність, дружба, хороший нетворкінг поміж людьми. Цікавість в дослідженні того чи іншого. 

Комплексність мислення – це також цінність географа. А якщо в тебе є комплексність мислення, значить ти стресостійкий, готовий до різних перипетій, можеш швидко і ефективно вирішувати проблеми.

Кожен географ в будь-якій своїй роботі старається дивитися на ті чи інші аспекти, з погляду, як вони впливатимуть на навколишнє середовище. «Мисли глобально, дій локально». Ти не є єдиний у своєму місті, державі і не єдиний в цілому світі. Ти живеш в спільноті. І будь-яка твоя діяльність впливає на цей світ. Ти можеш змінювати цей світ. Географи - досить вільні люди, які майже не визнають авторитетів, на них важко впливати, вони як революціонери. Тобто, вони визнають компетентних лідерів, а не авторитетів.

 

Що формує цих людей в спільноту? Як вони стають якимсь єдиним організмом?

Те, що визначає нас, як спільноту – це спільна дія, спосіб мислення, тяглість поколінь і певні місця.

Мандрівки дуже круто формують зв’язки між людьми тет-а-тет. Поки ви не проживете оцих перипетій: подій, які для тебе є незвичними, мандрівки чи будь-що інше, хімії між вами не відбудеться. Саме це формує об’єднання. Для цих людей є спільні цінності і спільні інтереси.

Також це потужність і сила місць. Для української спільноти географів дуже відгукнеться ЧГС. Чорногірський Географічний Стаціонар – місце точки збору, місце притягання, місце сили, місце щасливих людей, щасливих географів і навіть більше, ніж географів. 

 

Чим відрізняється географ від туриста?

Всі хочуть мандрувати, але деякі стають просто туристами. Для географа стати туристом – це страшно.

Географ – це більше мандрівник, який досліджує, в якого компанія часто складена з людей, які близькі йому по духу, з якими вони мають не одну спільну історію. Мандрівник – це романтика. А турист – це пройтись по базових історіях, пройти чек лист. Мандрівник заглядає за куліси цього чек листа, за куліси пам’яток архітектури, водоспаду, заглиблюється в історію. Турист зробить фото і подивитися, що він криво стоїть.

 

З чим ви йдете до світу? Що ви даруєте цьому світу такого неймовірного і неповторного?

Спільнота географів дає задатки для того, щоб створювати нові спільноти. За допомогою нашого комплексного мислення ми можемо цими спільнотами керувати. Географія – це не лише про природу і мінерали. Це і про людей. Це дослідження спільнот людей, зв’язків, мультикультурності і утворень на певній території. Ми приймаємо в спільноту всіх, незалежно від знань географії. Ми приймаємо, даємо шанс і людина вже далі себе розкриває в цій спільноті. Ми даємо цьому світу трохи драйву. Там, де є географи, завжди є якась активність. Географи – проактивні бунтівники.

Також географи формують екосвідомість. Тобто те, як ми маємо ставитись до світу, в якому ми живемо, до навколишнього середовища. Ми це популяризуємо, ведемо в маси.

 

Як війна змінила спільноту географів і ким вона є в цій війні?

Сама спільнота сильно не змінилась. Основа спільноти залишилась – це взаємовиручка, допомога один одному, єдність навіть поглибилась ще більше. Ми дуже гарно побачили наших друзів. Яскраво проявився Вільнюс, де дівчата і хлопці з цього осередку допомагають нам в певних волонтерських справах.

 

Що має бути в полі відповідальності спільноти географів в контексті відбудови, перебудови України?

Географ має бути реалізованим в усіх сферах життя і діяльності держави. Географам потрібно буде зайнятися аналізом різних сфер життя країни. Об’єднати, зробити певні висновки. Щоб відбудова чи перебудова відбувалась якісно, географи мають це очолити або активно брати участь. І географи повинні далі формувати спільноти. Більше свідомих і активних спільнот – більш якісний розвиток самої країни.

 

Яким є і яким має бути маніфест географів цьому світу, те, про що ви маєте кричати?

Історія циклічна. Про можливості війни, різних географічних історій і екології вже писали наші географи, видатні науковці. Тож, спершу треба звертатися до старих праць, їх вивчати і аналізувати з призми того, що зараз відбувається.

Географи мають принести певну раціональність мислення в природокористування, в те, як далі жити в цій країні, як її розвивати. На жаль, війна нищить долі і життя людей, а також багато навколишнього середовища. Щоб його відновити і нам було приємно в ньому жити, ми маємо почати більш раціонально ним користуватись. Не можна робити поспішних кроків. Ми не можемо одразу після війни переходити на зелену енергетику і заставляти сонячними панелями всі поля, робити багато гідроелектростанцій і тим самим добивати природу ще більше. Ми маємо робити це розумно і обдумано.