Подкаст «Менталочка» / 5 епізод

28 Жовтня 2022 р.
Шалений темп життя українців та українок після 24 лютого не завжди давав можливість зупинитися та озирнутися на те, що відбулося. Однак, дуже важливо деколи уповільнитися та прислухатися до себе та оточуючих, навіть у найскладніших ситуаціях.

«Менталочка» — подкаст про переживання молоді у час війни. Це делікатні інтервізійні розмови про теперішній інтенсивний досвід, про питання, які сидять у голові і які молодь наважується врешті гучно озвучити. 

 

Ведучими подкасту стали експертка з питань ґендерної рівності Яна Пекун та кризовий психолог Олексій Удовенко, які за допомогою розмов намагаються знайти відповіді на поставлені питання. Подкаст реалізовується МолоДвіж Центр. Львів / MoloDvizh Center. Lviv у співпраці з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні. 

 

👂Слухай подкаст на платформах:

SoundCloud: https://bit.ly/3uubYHe

Apple Podcasts: https://apple.co/3Ilvhs9

Google Podcasts: https://bit.ly/3nPAD5e

MEGOGO Audio: https://bit.ly/3nuvTSr

 

У нашому матеріалі стисло переповідаємо п’ятий випуск подкасту,  в якому йдеться про токсичні стосунки, особисті кордони і самотоксичність.

 

Олексій: Що в твоєму розумінні токсичні стосунки?

 

Яна: Для мене токсичність - це непрямий спосіб образити, бо це може бути механізм захисту, але в кінці виходить образливе формулювання, або навмисне загострене. 

 

Олексій: Там де закінчується діалог, починається токсичність. От поки є діалог у стосунках, я вважаю, що вони житимуть. 

 

Яна: Чи можливо взагалі в моменти люті, агресії не перейти межу токсичності?

 

Олексій: Якщо після сварки відбудеться діалог, кожен скаже про свої емоції у ньому і зрозуміє емоції партнера, тоді можна не перейти межу. В іншому випадку - це шлях до токсичності. 

 

Яна: З токсичності може вирости насильство, бо воно не існує без неї. Люди, які вчиняють системне насильство, використовують токсичність як стратегію поведінки. Кривдники і кривдниці - це постраждалі в минулому, і вони ніби захищаються цією токсичністю, шукають приводів для загострення конфліктів у стосунках. 

 

Олексій: Суб'єктивне сприйняття токсичності йде паралельно з об’єктивним фактом вчинення насильства і сама токсичність перебуває десь на периферії.

 

Яна: Токсичність - це лише інструмент для досягнення насильницьких цілей. 

 

Олексій: Токсичність починається там, де вам не ок. Це можуть бути будь-які стосунки, в яких є сварки, біганина. Вони можуть бути не токсичними для учасників, якщо вони отримують задоволення від цього. А токсичність і не окей починається тоді, коли ви раптом усвідомлюєте, що почуваєте себе погано, систематично пригнічено, не отримуєте задоволення від цього життя, і з'ясовується, що це історія, пов’язана із стосунками. 

 

Яна: Токсичність перестає бути токсичністю, коли ви це озвучуєте чи коли людина перестає це робити?

 

Олексій: Не можна образити, можна образитися. Якщо ви відчуваєте, що вам не ок, до вас ставляться погано, то можете пройти ряд етапів для того, щоб зняти токсичність. Пункт один: ми усвідомили власну емоцію, зокрема дискомфорт. Зафіксували її. Чому це відбувається? Зафіксували, що це відбувається, бо мій партнер/-ка шкарпетки по всій хаті не прибирає, наприклад. Я рекомендую завжди ще раз себе перепитати, бо інколи це про загальну невдоволеність. Окей, шкарпетки валяються по всій хаті, я комунікую це партнеру/-ці. Він/вона каже: “мені це теж не окей, але я не хочу їх прибирати”. Це токсичність? Це могло би бути токсичністю, якби ця уявна пара не дійшла до якогось консенсусу і не домовилася, наприклад, про те, щоб замовити послуги клінінгу. 

 

Олексій: У мене є вправа для визначення особистих кордонів. Вона полягає в тому, що потрібно скласти два списки. Прикласти долоньку до паперу і обвести, всередині написати речі, які від мене залежать в житті, а зовні долоньки речі, які від мене не залежать. Що від тебе в твоєму житті залежить?

 

Яна: Залежать від мене мої коло спілкування, мої друзі, моя робота, мій побут, комфорт, здоров’я певною мірою, мій ментальний стан, моє самопочуття фізичне і ментальне. Тобто мої емоції від мене залежать. 

 

Олексій: Що в твоєму житті від тебе не залежить, але впливає на твоє життя?

 

Яна: Тут якраз токсичність людей з мого оточення. Від мене не залежать поведінка інших людей, щось глобальне, що впливає на мій ментальний стан. 

 

Олексій: Емоції, поведінка інших людей та глобальні процеси від тебе не залежать. От ця межа, яку ми намалювали в долоньці, межа між внутрішнім та зовнішнім, це і є наш особистий кордон. Прикладаючи цю долоньку до будь-якої ситуації в нашому житті, легко визначити межі та кордони. Хоч інколи нам буде складно з цим змиритися. 

 

Яна: Що ми на щось не впливаємо? Бо буває боляче, коли щось нам цінно, а ми на це не впливаємо. 

 

Олексій: Але так є, з цим треба змиритися. Наприклад, кейс із батьками, коли вони проявляють гіперопіку до дорослої людини, токсичну турботу. Ніколи не пізно визнати цю штуку і пропрацювати її. Але в цьому випадку може бути дуже неприємно, що ми не можемо донести свою думку, що ми ображаємо своїх батьків, наприклад. 

 

Яна: Треба прийняти батьків такими, якщо ви звісно не хочете переставати з ними спілкуватися. Ми розібрали токсичність в різних аспектах взаємовідносин з людьми, проте це завжди про двох людей. А буває самотоксичність? Це коли людина має низьку самооцінку і ображає себе?

 

Олексій: Аякже. Тут можна сказати про те, що людина може себе картати регулярно за щось, за якусь свою поведінку, тобто технічно це робить не інша людина, а я сам. Але джерело провини все одно ззовні, бо саме по собі відчуття провини насаджене суспільними нормами. Але як і будь-яке відчуття, ми вже проговорили, можна ловити себе на ньому, роздумувати над ним. Що я відчуваю? Я самокартаю себе? Чому я це роблю, як я можу на це вплинути? Чи в цій ситуації суспільна норма збігається з моїми переконаннями? Чи ці картання моїм голосом чи голосом мами, тата, сусідки? Це незрима гіперконтролююча структура, яка нам потрібна. Про неї почав говорити ще Фройд. В цілому така суперконтролююча незрима структура, яка існує у вигляді норм та правил нашого суспільства, які в першу чергу створюють батьки. Вона  нам потрібна, але як наслідок, є самокартання, самопоїдання. Це свого роду могла би робити інша людина. Якщо вам не ок, не робіть це. 

 

Яна: Токсичність - це тоді, коли вам не ок, і про це треба говорити. Якщо ви про це говорите і це не вирішується, тоді за вами вибір, що з цим робити. Ще одна класна теза про образи: неможливо образити, можна тільки образитися. Ця річ міняє фокус уваги в дуже важливих аспектах життя.