Подкаст «Менталочка» / 2 сезон, 7 епізод

29 Березня 2023 р.
«Менталочка» — подкаст про переживання молоді у час війни. Це делікатні інтервізійні розмови про теперішній інтенсивний досвід, про питання, які сидять у голові і які молодь наважується врешті гучно озвучити.

«Менталочка» — подкаст про переживання молоді у час війни. Це делікатні інтервізійні розмови про теперішній інтенсивний досвід, про питання, які сидять у голові і які молодь наважується врешті гучно озвучити. 

 

Ведучими подкасту стали експертка з питань гендерної рівності Яна Пекун та кризовий психолог Олексій Удовенко, які за допомогою розмов намагаються знайти відповіді на поставлені питання. Подкаст реалізовується МолоДвіж Центр. Львів / MoloDvizh Center. Lviv у співпраці з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні. 

 

👂Слухай подкаст на платформах:

Apple Podcasts: https://apple.co/3ZzZQm8

Google Podcasts: https://bit.ly/3H3Z89a

Spotify: https://spoti.fi/3w27kAM

SoundCloud: https://bit.ly/3CKK6Tc

MEGOGO Audio: https://bit.ly/3nuvTSr

 

У нашому матеріалі стисло переповідаємо сьомий випуск другого сезону подкасту, у якому йдеться про романтичні стосунки у різних проявах і обставинах, екологічні конфлікти і взаємини на відстані. 

 

Олексій: Почати стосунки, не сепарувавшись від батьків, - це бажання продовжити дитинство. Ми вступаємо в стосунки й продовжуємо емоційно залежати від іншої людини, пишучи співзалежні коломийки. 

 

Яна: Перекладання відповідальності не знімає її з ваших плеч. Якщо вам не сподобається те, як будуть розпоряджатися вашим життям інші, то відповідальність за те, що рішення прийняв хтось інший, все одно на вас.

 

Ідеального не існує, бо те, що ідеально для вас, не ідеально для іншого. Коли ми приймаємо себе такими, якими є, то ми й знімаємо очікування з іншої людини. Тобто теж дозволяємо партнеру бути собою. 

 

Олексій: Від прийняття залежить емоційний контакт. Також це можуть бути і не довготривалі стосунки в тому сенсі, що прийняття важливе, як на мене, для будь-якого типу стосунків. 

 

Яна: Рано чи пізно в будь-яких стосунках виникають конфлікти. І це нормально. 

 

Олексій: Ми називаємо конфліктом різні способи розв’язання ситуації. Важливо почати говорити, коли є дискомфорт. Я беру два крісла-мішки, замовляю їжу і починаю діалог з дружиною. Часто ми на пів шляху до примирення, ще до того, як  привезуть страви. 

 

Яна: Буває таке, що ми на несвідомому емоційному рівні ображаємо людину, а вже пізніше розуміємо раціонально, що зробили дурницю. 

 

Олексій: Відповідальність - це вміння зіштовхнутися з наслідками власних дій. Без цього не буває: так чи інакше ми схильні до помилок, і це окей. Ми не завжди супер екологічні та асертивні, натомість буваємо різними. Важливо взяти на себе відповідальність, зрозуміти у чому провина, попросити вибачення і запитати, як виправити ситуацію. 

 

Яна: Після сварки важливо проговорити всі чутливі моменти, бо будь-які стосунки у своєму розвитку проходять цикли, кризи. Оцей перший період злиття, коли вам хочеться максимально проводити час разом, це добре. Проте все одно в якийсь момент ви приходите до першого конфлікту і тут має значення, як ви будете реагувати на це. 

 

Олексій: У час війни утворюється відстань і люди частіше одружуються. Але також відстань малює інколи ілюзії, які призводять до розчарування. 

 

Яна: Але бувають і класні випадки, коли криза і загроза смерті швидше розкриває людей, вони швидше зближуються і стають друзями, партнерами. 

 

Олексій: Людину почасти порівнюють з глиною. Я вважаю, що людина схожа на сталь. Удари нас загартовують і змінюють. Завдяки цим змінам ми стаємо собою та можемо бути з іншою людиною.