Подкаст «Менталочка» / 2 сезон, 5 епізод

29 Березня 2023 р.
«Менталочка» — подкаст про переживання молоді у час війни. Це делікатні інтервізійні розмови про теперішній інтенсивний досвід, про питання, які сидять у голові і які молодь наважується врешті гучно озвучити.

«Менталочка» — подкаст про переживання молоді у час війни. Це делікатні інтервізійні розмови про теперішній інтенсивний досвід, про питання, які сидять у голові і які молодь наважується врешті гучно озвучити. 

 

Ведучими подкасту стали експертка з питань гендерної рівності Яна Пекун та кризовий психолог Олексій Удовенко, які за допомогою розмов намагаються знайти відповіді на поставлені питання. Подкаст реалізовується МолоДвіж Центр. Львів / MoloDvizh Center. Lviv у співпраці з UNFPA, Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні. 

 

👂Слухай подкаст на платформах:

Apple Podcasts: https://apple.co/3Pbes6F

Google Podcasts: https://bit.ly/3HoNyX4

Spotify: https://spoti.fi/3Hoa8z5

SoundCloud: https://bit.ly/3W5OrrG

MEGOGO Audio: https://bit.ly/3nuvTSr

 

У нашому матеріалі стисло переповідаємо п’ятий випуск другого сезону подкасту, у якому йдеться про спільноти і спільнотність під час війни, сектантство й вплив ком’юніті на формування особистості. 

 

Олексій: Що таке спільнота для тебе? 

 

Яна: Спільнота для мене - це про об'єднання за певними правилами, традиціями, цінностями, уявленнями про світ. Спільнота завжди має межі, які досить складно часом визначити, бо спільноти бувають відкриті і закриті. Якщо вона відкрита, то в неї легше потрапити. 

 

Олексій: Ще обов'язково свідоме рішення належати до спільноти чи воно може бути стихійне? 

 

Яна: Я думаю, що воно може бути стихійне. Наприклад, коли спільнота - це традиційна історія, коли приналежність до клубів чи тусовок передається з покоління в покоління. 

 

Олексій: У нашу еволюційну прошивку закладена суспільна взаємодія. Саме у взаємодії з іншими формується наша особистість. Ми стаємо сильнішими, коли гуртуємося. 

 

Яна: Українці й українки просякнуті глибокими сенсами через війну. Нас об’єднує гіркий досвід, який ми акумулюємо різними способами: в меми, траур, спогади. Ця спільність стане ядром після нашої перемоги. 

 

Олексій: Усі більшою чи меншою мірою відчувають потребу в приналежності. Ми зможемо достукатися до більшості, якщо зможемо пронизати сенсами кожен клаптик міських просторів. Це позитивний вплив, який вчитиме саморегуляції та відповідальності. 

 

Яна: Люди опиняються в сектах, коли хочуть перекласти відповідальність за своє життя на інших. Сектантство працює як стихійний маркетинг. Секти визначають потреби “цільової аудиторії” і пропонують те, що необхідно. 

 

Олексій: Межа між здоровою і нездоровою спільнотою - психологічний тиск та маніпуляції. Кожен і кожна мають право знати правду, а не жити в штучно створеній ілюзії. 

 

Яна: Головна характеристика здорової спільноти - це можливість партисипації та участі в прийнятті рішень. Лідерство у такій спільноті завжди розподілене: кожен і кожна мають право голосу і відчувають цінність власної думки. 

 

Олексій: Якщо взяти якусь секту і замістити їхню філософію на якусь іншу: на адекватні цінності. Якщо пронизати простір людини ними, то вона буде тягнутися до цього.