Молодіжне лідерство та участь

3 Січня 2023 р.
Робота із молоддю була одним із важливих напрямків роботи UNFPA у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру #UNRPP

Робота із молоддю була одним із важливих напрямків нашої роботи у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру #UNRPP, яку ми реалізовували протягом чотирьох років спільно з UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, UN Women Ukraine / ООН Жінки в Україні, а також Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) у Луганській, Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях.

 

💎 Певно “діамантом” нашої роботи став “Мирополіс”. Ця молодіжна ініціатива пройшла шлях від "події для молоді" до "події за ініціативи, лідерства, координації молодих людей для молодих людей"😉. Протягом чотирьох років він збирав найактивнішу молодь, яка стала творцями змін та інновацій у своїх громадах, це близько 500 учасників та учасниць.

 

➡️ Спочатку це був Форум у Святогірську, у часи випробування ковідом - ➡️ серія з п'яти молодіжних ініціатив у громадах Донеччини та Луганщини (Соледар, Сєвєродонецьк, Покровськ, Трьохізбенка, Краматорськ - сплав Сіверським Донцем), ➡️ потім розвинувся у цілий рух об’єднаної молоді з молодіжних рад, яка складала свої маршрути українським сходом - Святогірськ, Краматорськ, Костянтинівка, Сєвєродонецьк, Соледар, Часів Яр і відкривала ці міста іншим молодим людям України. ➡️ У 2022 році Мирополіс, як і його рушійна сила - дівчата та хлопці, став переселенцем, та все ж об’єднав їх у затишному Кам'янець-Подільському на Хмельниччині у пошуках відповідей на поточні виклики під час війни в Україні.

 

🗒 Ще один напрямок - тренінги Skills Labs для молоді із професійних (професійно-технічних) закладів освіти. Зокрема, 180 молодих людей навчали як бути підприємцями, до речі з підтримкою 16 найкращих бізнес ідей. А 182 навчились як почати свою кар’єру.

 

🤝Разом з виконавчим партнером Рада жінок Донеччини провели унікальне дослідження (https://bit.ly/3WNBZNg) про розвиток мікропідприємництва серед молоді Надазов'я до повномасштабної війни.

 

🙌 Також ми працювали над розвитком м’яких та життєвих навичок у вразливих підлітків. Провели відповідне опитування серед цієї аудиторії, а також організували тренінги для молодіжних спеціалістів Сєвєродонецька та Запоріжжя.

 

🔸 Саме на сході підтримка інновацій молоді за допомогою Υοuth Innovations Bank - Банку Молодіжних Інновацій була реалізована нами вперше. Ми відібрали та навчили 10 команд з Донецької та Луганської областей, які почали впроваджувати свої ініціативи у громадах та вже були на фінальному етапі проєктів станом на лютий 2022.

 

💻 Крім того, ми почали програму Локальні лідери для розвитку потенціалу вразливої молоді Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей, яка прагне спробувати себе на державній службі або у громадському секторі. Через повномасштабну війну цей проєкт ми не змогли реалізувати до кінця, але віримо у його повноцінну реалізацію для української молоді в майбутньому.

 

🔸 Навчально-креативна тренінгова програма “PRO-навички майбутнього” - ще один важливий напрямок нашої роботи із розвитку “м’яких” навичок підлітків. Ми натренували 332 тренери, які можуть впроваджувати цю схвалену до використання МОН програму. Вона спрямована на формування у молоді надпрофесійних навичок XXI століття, пов’язаних із творчим і критичним мисленням, усвідомленням майбутнього, вмінням створювати індивідуальні й колективні стратегії, а також на розвиток співтворчості. Більше 1000 молодих людей прокачали свої скіли в літніх таборах, молодіжних центрах, школах. Також пройшли тренінги 16 методистів/ок з 10 профільних педагогічних закладів.

 

Програма ООН із відновлення та розбудови миру реалізується за підтримки Європейського Союзу.

European Union in Ukraine

#UNRPP