Індекс благополуччя молоді міста Кременчука

24 Жовтня 2022 р.
Індекс благополуччя молоді визначили в Кременчуці

У рамках виконання Меморандуму про співпрацю з Фондом ООН у галузі народонаселення в Україні у 2017 році місто Кременчук було обрано пілотним містом для дослідження Індексу благополуччя молоді в Україні (Муніципальний індекс благополуччя), який дає змогу оцінити стан благополуччя молоді території та використовувати отриманні дані для покращення показників, створивши умови для розвитку молодого населення.

 

З 04 листопада 2019 року у місті Кременчук працює платформа «Муніципальний індекс благополуччя молоді», яка діє на постійній основі та дасть можливість відслідковувати реальні проблеми молоді міста, отримувати пропозиції та зауваження щодо напрямків розвитку. І це безумовно є ще одним каналом комунікації між міською владою та молоддю для вирішення питань та проблем, які виникають в місті, зокрема і молодіжній політиці. Завдяки діяльності даної платформи можна з’ясувати: Чи у вірному напрямі реалізується політика у нашому місті? На скільки ефективною є молодіжна політика міста? Якими є очікування молоді? та інше.

 

17 лютого у Кременчуцькій міській територіальній громаді розпочалось опитування серед молоді нашого міста віком від 14 до 35 років. У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» опитування на платформі Індексу благополуччя молоді було призупинене. В серпні 2022 року опитування на платформі Індексу благополуччя молоді було відновлено та завершене 04 жовтня 2022 року. Було опитано 800 респондентів шляхом онлайн опитування на платформі https://www.youthwellbeing.in.ua/. Результат визначався також із урахуванням даних муніципальної статистики.

 

Опитування охоплювало 49 показників та проводилося за методологією Індексу благополуччя молоді (ІБМ), що включає 7 основних блоків: освіта, здоров’я, економічні можливості, участь у політичному та громадському житті, інформаційні, комунікаційні технології, безпека та захищеність.

 

 

Так, загальний індекс благополуччя молоді у Кременчуцькій міській територіальній громаді становить 0,71 (де мінімально – 0, максимально – 1) (у 2021 році – 0,68). Стало зрозуміло, які саме сфери життєдіяльності та розвитку молоді можна вважати найбільш ефективними, а у яких ми потребуємо якісних змін, впровадження інновацій, посилення взаємодії усіх зацікавлених сторін.

 

🧏Варто зазначити, що показник «Безпека та захищеність» у 2020 році становив 0,36. Показники низькі в порівнянні з іншими аспектами. Для міської влади це стало рушійним показником, щоб працювати у напрямку збільшення кількість молоді, які зможуть почувати себе в безпеці. Для вирішення даної ситуації молоддю спільно з міською владою було подано на всеукраїнський конкурс громадських ініціатив кременчуцький проєкт «Безпечне місто». На його реалізацію з державного фонду регіонального розвитку було передбачено понад 12,7 млн. грн. У березні 2021 року у місті Кременчуці з’явився сучасний ситуаційний центр «Безпечне місто», було встановлено 482 камери відеоспостереження та створено єдиний ситуаційний центр, в якому відбувається цілодобове спостереження за безпекою в місті, завдяки чому люди почувають себе безпечніше на вулицях міста і тому вже у 2022 році показник «Безпека та захищеність» становить 0,52.

Тобто визначення ІБМ являється ефективним інструментом для покращення ситуації в громаді.

 

Індекс благополуччя молоді розроблено Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) за підтримки Міністерства молоді та спорту України. Більше про результати Індексу благополуччя молоді у місті Кременчуці – https://www.youthwellbeing.in.ua/cities/kremenchuk.